Sunday, June 26, 2011

Free pattern: kopiah kait


InsyaAllah, kali ini saya nak share pattern untuk kopiah, versi dwiwarna yang ada nama seperti gambar di atas

Material:
hook size 0 (saya guna steel hook brand tulip, harga kurang dari RM 1, boleh dibeli di mana-mana kedai bunga dan peralatan menjahit:-)
benang Nona Kelabu (no 18) dan Putih (no 51)

saiz: kanak-kanak 7-10 tahun

note:
dc-double crochet
sc-single crochet
ch-chain
(setiap kali habis satu round, slip stitch pada atas sc/dc di permulaan round, dan chain 1 (single crochet) atau chain 2(double crochet). sc/dc pada stitch yang sama untuk memulakan round baru)

Round 1: 8 sc (8)
Round 2: 2dc in each sc (16)
Round 3: *2 dc in each of the next 2dc, chain 1* Repeat * 7 times (32 dc, 8 chain 1 spaces)
Round 4: *dc, 2 dc in each of the next 2dc, dc, chain 1* Repeat 7 times (48 dc, 8 chain 1 spaces)
Round 5: *2dc, 2dc in next stitch, 3dc, chain 1* Repeat 7 times (56 dc, 8 chain 1 spaces)
Round 6: *3dc, 2dc in next stitch, 3dc, chain 1* Repeat 7 times (64 dc, 8 chain 1 spaces)

(tambah benang putih)
Round 7: *3dc, 2dc in next 2 stitches, 3dc, change yarn colour(putih), dc in chain 1 space, change yarn (kelabu)*.Repeat *7 times. (88)
(how to change yarn colour-refer here)
Round 8: slip stitch, ch 2, *8dc, change yarn colour(putih). dc, 2dc, dc, change yarn colour again (kelabu)*. Repeat *7 times (96)
Round 9: slip stitch, ch 2, *6dc, change yarn colour. 2dc, 2dc in each of the next 2 stitches, 2dc, change yarn colour again* Repeat 7 times (112)
Round 10: slip stitch, ch 2, *4dc, change yarn colour. 4dc, 2dc in the next stitch, 4dc, change yarn colour again* Repeat 7 times (120)

Tak ada penambahan stitch lagi
Round 11: (putih) dc in each stitch (120)
Round 12 :(kelabu) dc in each stitch (120)

kait nama:
(graph boleh lihat di sini http://crochetisfun-amani.blogspot.com/2014/03/free-pattern-alphabet-graph.html )
Round 13-17: Rujuk entry ini untuk mengait nama
Round 18: (kelabu) dc in each stitch (120)


Selamat mencuba!
this pattern haven't been tested. Kalau ada yang cuba, bolehlah tinggalkan link pada comment form di bawah (tak sabar nak tengok hasilnya!!!). Kalau ada apa-apa yang tersilap pada pattern di atas, jangan segan-segan inform ye:-)

68 comments:

marinahunny said...

tq..lama dh cari pattern kopiah ni..terima kasih banyak2..

halizda said...

tq amani share the pattern dh lama dh nak try buat kopiah..

amani said...

selamat mencuba ya..kalau ada yang confuse atau mcm salah je pattern tu, bagi tau saya k:-)

COMELCROCHET said...

wah.. pandainya tulis pattern.. su sampai sekarang tak pandai tulis lagi.. dulu pernah tulis, terus jadi tunggang langgang

Sindar said...

oh Amani.. thank you so much for sharing this pattern with us :) I will try this for sure insyaAllah. Boleh tak amani izinkan saya link kan pattern Amani ni kat FB saya? Will credit it to you :)
Terima kasih Amani..

amani said...

@kak Ila-u're welcome;-)

@ comel crochet- cuba2 tulis pattern ni,harapnya tak mengkonpiuskan org la nanti..hehehe

@sindar- ure most welcome ery~ boleh2 silah lah share, tapi tu lah, pattern belum test lagi,kalau ada yg salah bg tau lah ye...selamat mencuba!

M a W a D D a H said...

cantik dan kemas je amani buat...nak try jugak pasnie...:)

amani said...

sila2 cuba ye:-) pastu share dgn saya k~

Rafidah Ahmad said...

tq amani for sharing...muahhh!

amani said...

ure welcome kak fidah..:-)

Yaati Nor said...

nak kopi pattern kopiah nie yek..lama dah cari..agak berapa buku benang nona ni yek?

amani said...

sila2..akak guna lah pattern ni ye..nak sgt tgk hasil org buat guna pattern ni..kalau ada yg confuse bagi tahu saya ya...

hmm...pakai dua kaler, setiap kaler tak sampai seketul pun habis...so akak just beli satu ketul untuk setiap warna k..itu pun akan ada byk lebih:-)

Anonymous said...

salam amani,

mintak izin nak guna pattern ni yer...hihi
saya budak baru belajo pegang jarum kait, kalo nak wat kopiah yg smaller@bigger size than this, camner ek? tq.

-eza azhari-

amani said...

w'salam eza,

sila2 guna lah:-)

hmm..kalau nak besar or kecilkan, kena tambah atau kurangkan row..macam dalam gambar, kopiah yang kanan tu saya kurangkan satu row masa belum campur-campur benang..lepas tu kena adjust sikit kiraan..

insyaAllah bila dah cuba banyak kali, dapat bentuk yang cantik

good luck:-)
selamat mengait

Arn sweetrider said...

hi amani,. 1st time reader here and glad to found a kopiah pattern here! i've been looking like forever for a kopiah pattern @ video tutorial samapaikan i think most of the malay crocheters are kedekut to share ilmu. ha ha. but now I am lega to find one in this very blog! a lot of thanks! but i have question, where do you adjust for bigger size? i wanted to make one for my father in law.

amani said...

Hi:-)
honestly, I don't have any specific method in making kopiah with different sizes. more to trial n error:-)
but sometimes, I found that I have to continue adding more stitches until the circle's circumference is 1.5-2 inch less than the head circumference. only then I stop adding stitches and working on sisi kopiah~

good luck:-)
n thanks for your visit~

Yaati Nor said...

amani hook no 0 tu bape mm tuk tulip?nak gi cari benang nie..

amani said...

hehe..hook O tu saiz 1.75 mm untuk tulip. kat hook tu dia tulis '0'

wah nak ngait kopiah ya...selamat mengait kak...

Anonymous said...

how about adult kopiah? for my hubby ni..nak increase kat mana plak and hook 0 saja ke sesuai? like bigger hook 4mm gitu sesuai tak?

amani said...

untuk adult, kena increase masa buat bahagian atas, sampai ukur lilit dia lebih kurang 2 inci kurang dari saiz kepala..

hook 4mm kalau guna benang nona/minlon untuk buat kopiah akan buat kopiah jadi lembik sikit, kalau pakai 2 lembar benang untuk hook 4mm ok rasanya.

tapi bila pakai hook besar, saiz kopiah pun jadi besar..mungkin saiz untuk kopiah kanak2 yang saya buat ni pun boleh dipakai org dewasa bila pakai hook 4mm.. cuba lah ya:-)

Walnut Shoppe said...

Time kasih share pattern:)
Nanti nak try buat la:)
Sis punya crochet sume cantik2 :)

amani said...

sama-sama, selamat mencuba ya:-)

Yaati Nor said...

Salam amani,

Akak dah try buat kopiah nie, tapi sesat jalan. Tu akak nak bertanya awak nie..akak rasa mgkn akak sesat kat round 3 tu..boleh tak awak terangkan?



Tapi yang akak buat, 2 double crochet dalam satu lubang dan lubang sebelah dia sama jgk 2 double crochet jgk.betul ke apa yg akak paham tu?tapi kalu 4dc x 7 baru 28..apa yg akak tertinggal ya? Harap amani dapat membantu.akak total belaja dari online je.

Terima kasih in advance.

amani said...

salam akak, untuk round 3, ada 4dc x 8...untuk setiap row adalah gandaan kepada 8...akak cuba tgk yang round 2..kena ada 16 sc semuanya..:-)

selamat mencuba ya akak...

ina said...

tq amani... da try buat.jadi gak akhirnye setelah beberapa kali try n error. kait bukak, kait bukak.. :))) mmg sgt seronok tengok ank dan suami pakai kopiah yg kite kait sendiri...

amani said...

tahniah:-)

selamat mengait ya!

diana nafiesa crafter said...

thanks banyak2 amani sb bg tutorial ni...1st time dpt order utk kopiah xtau mn nk cari tutorial...semoga amani akan mendapat ganjaran dr ilmu yg dikongsi ini

fiszah_pjo said...

waaa..cantiknya..nak try gak pas ni..memang tak pernah cuba lg buat kopiah ni..

dear, memang kena guna jarum yg kecik ye??
jarum sya paling kecik tulip 4=1.25mm..gna benang minlon ok ek??yg len sume besar2...

amani said...

@diana- u're welcome..selamat mencuba ya

@fiszah- hmm..sa ya suka guna jarum kecik untuk buat nama, sbb boleh sorok2 benang...:-)kalau guna jarum besar nanti nampak benang...kurang kemas~ bennag minlon pun ok

nor said...

Salam,Amani.Terima kasih,nak cuba kait kopiah untuk anak akak.Amani tinggal kat mana?Akak kat medan gopeng,Ipoh.

amani said...

w'salam..selamat mencuba akak...
saya duduk di perak, tapi studi di kelantan sekarang..
selamat mengait ya

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

salam... tq for sharing.. frankly sy pun sesat jugak hehehe tapi sy dapat grab logic dia la.. so sy susun dc sy asalkan sama bilangan... tapi bintang saya x cantik... (http://girlynicknack-twins.blogspot.com/2012/03/jangan-ketawa.html ) n hasil kaitan buat kopiah tu melengkong..(tak flat kat base dia).. maybe ke pasal saya guna hook tulip size 1/0? tp xpe.. ni nak try buat balik semula...

Yaati Nor said...

ni projek terbengkalai akak nak wat balik nnt..hehehe tq amani..

emi crochet said...

as salam amani..
saya baru saja cuba patern awak ini sekali dgn kopiah lipat..

amani said...

w'salam..selamat mencuba~

marinahunny said...

Amani, nk tnya. Round 3 tu 2dc in the next 2 dc maksudnye 2dc in every stitch ke?

amani said...

A ah akak, setiap kali buat 4 dc, chain 1...:-)

Hana said...

assalamualaikum....terima kasih utk pattern kopiah ni ye..sy sudah mencuba pattern ni dan hasilnya memang memuaskan walaupun first time cuba...sy ade buat entry pasal kopih ni kat http://mycraftyworld-hana.blogspot.com/2012/05/salam-1-rejab.html... :)

siti nurnadia zainuddin said...

Assalamualaikum..

Saya confuse sket laa.. awak kata setiap kali habes round kena slip stitch kan..

Habes round 7 saya kena slip stitch jugak ke? Sebab saya tgk round 8 sampai 10 dia start denganslip stitch.

Tq.

Nadia Zainuddin

amani said...

@hana: w'salam..tahniah ya..cantik dan kemas kopiah nya..selamat mengait ya:-)

@nadia: tak perlu slip stitch dah...maaf ya..arahan confuse sikit..huhu

Anonymous said...

Assalamualaikum Amani, thanks for sharing this pattern. Saya pernah kait kopiah mcm ni long time ago. Saja nk practice balik. Saya dah lupa la mcm mana nk buat the final round. Boleh share sikit? ^_*

amani said...

w'salam..
terima kasih singgah ke crochet is fun~

hmm..final round saya cuma buat single crochet..hehe

Anonymous said...

salam amani..t.kasih sbb share ilmu kait kopiah ni.k,sue dh buat..warna kuning n hijau.1st time kait trus jadi.seronok sanagt2 amani.t.kasih..boleh la kait untuk anak sedara pakai raya ni.

fetriany laribe said...

hye cantik sangat..klu guna benang ninlon boleh x??? saya suka sangat mengait ni tapi selalu guna ninlon..

amani said...

boleh2..takda masalah..

HANIS AFIQ said...

kalau kita nak buat untuk saiz dewasa mcm mane kite nk besarkn saiz kopiah nie?hehe...

amani said...

kalau nak besar or kecilkan, kena tambah atau kurangkan row..macam dalam gambar, kopiah yang kanan tu saya kurangkan satu row masa belum campur-campur benang..lepas tu kena adjust sikit kiraan..:-)

HANIS AFIQ said...

minta izin copy yer tutorial nie...=)

Puteri Nurhayati said...

Amani,
terima kasih banyak share pattern ni. Yati try buat untuk husband. Ada tulis entry di sini http://homemakers-puteri.blogspot.com/2012/08/kopiah-dan-siput.html
^_^

amani said...

tq ya link kan blog..cantik sgt kopiah nya..kemas!! selamat berpuasa~

raktamrittika said...

assalamualaikum.
amani,akak ada try buat kopiah ni,tq.nk tgok singgah blog akak.x pandai plk nk tinggal link cni.

lia said...

salam amani...akak confuse sikit lah...nk tny, round 10 tu,...2dc in the next stitch...ataupun 2dc in each of the next 2 stitches ye? akak confuse sbb dia mcm x match dgn row yg sblm tu...ke akak yg silap kt mn2 ni...adoi, first time buat ni...tu yg confuse...

amani said...

w'salam. sori kak Lia, saya pun tak igt dah...maybe ada silap kot pattern ni..akak ikut mana yg akak rasa betul k..

hehe sori mengkonpiuskan akak :-)

Anonymous said...

kalau saiz dewasa?

ahliasaleh said...

I like this..

Z Must said...

salam .lupa nk bg tau sy dah buat dah kopiah ni. perfect. ini project kdua. bru blaja ngait suami suh wat kopiah. huhuhuhu
jadi cuma sy kne tambah round sebab saiz kpla suami besar.sy wat hitam klbu

Sue said...

Saya dah try. Cantik. Thanks sbb bg pattern. Boleh tgk gambar kopiah yg saya kait kat sini http://yoursxoxo.blogspot.com/2013/05/kopiah-kait.html

amani said...

terima kasih semua yang sudi cuba pattern ni, maaf kalau pattern ada yg silap :-)

safiya amani said...

Tq amani sy dh berjaya buat kopiah..n kait nama skli..I love it!

safiya amani said...

Tq amani..sy dh cube n menjadi..I love it!

amani said...

welcome, alhamdulillah :-)

Rafidah Ali said...

still confuse la..huhu..asik buat bukak,buat bukak je..sy guna hook no 4 n guna benang minlon..agak2 dlm kiraan brp ye sy nak buat utk kepala baby 2 -3 thn ye..

Rafidah Ali said...

salam..sy still confuse la..asik buat bukak buat bukak je..huhu..kalo sy guna hook tulip no 4 n benang minlon,agak2 brp kiraan ek sy kena buAt utk budak 2-3 tahun?

amani said...

w'salam, untuk size, saya tak ada sebarang rujukan, setiap kali buat kopiah, saya akan ukur lilitan kepala dan kemudian kait berdasarkan kiraan tersebut, trial n error, sambil2 buat, sambil ukur dgn kepala, muat atau tidak :-)

Anonymous said...

Kalau kita nak buat besar,kita nak tambah row yang mane satu erk?

amani said...

tambah bahagian atas sebelum stop increase

Irsawati Mat Jaili said...

assalamualaikum..
terima kasih sbb sudi kongsi pattern. byk sy bljr dr pattern ni. tp saya bingung sikit kat round 10 tu. (4dc benang kelabu + 10dc benang putih) x 8 = 112 stitch
kat mana nak tambah lg utk dapat 120 stitch dlm round tu ye?

amani said...

sori sis, mungkin pattern ni ada silap mana2. sis ubah2 sikit ya, sy belum berkesempatan nak test semula, tapi sy akui mmg byk silap pada pattern ni. cuba sis ubah2 supaya corak tally dgn round sebelum ini ya. nanti kalau berkesempatan sy revise semula

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...