Sunday, February 20, 2011

learn to crochet: what you need

1. You need yarns

owh ya, you don't need so many yarns to begin crocheting (those in the photo are my stock..hehe) Two is enough. You can choose any brands that you want: Nona, Minlon, Ondori, Wina) Personally, I like Nona and Minlon brand because they're widely available in the market:-)


2. You need a crochet hook (jarum kait).

These are my first 4 crochet hooks bought by my mom. The most right is used in most of my crochet project because it is bigger in size compared to the others. Crocheting in long hours can be tiring and painful. So I just wrap the stick with rubber band to ease the pain..so old school..hehe



my lovely crochet hook set:-)


Crochet hooks can be found in many store near you. They come in many sizes. The hook size will determine the size of your crochet project. If you don't have the right crochet hook as in the pattern you are referring, you can check the gauge and add more rows or stitches to get the same size.


That's all!!


ok now that you have both yarn and hook, you can begin crocheting now!!!
Please refer to a video I've posted in my previous post to get started...happy crocheting everyone!

12 comments:

halizda said...

wah baguslah amani sudi share ilmu..kagum dgn amani walaupun baru dgn crochet tapi sgt creative..

amani said...

hehe..saje share, sbb ade yg tanye..
xdelah creative mane..mmg suka merapu2 ni..kekke

Da Lovely Made said...

amani, biase amani buat beg tu gune jarum no brape erk?..akak dah lame tak ber crochet huhuhu..lagi pon tak pandai sangat nak creatif cam org lain, pandai buat macam2 ngan crochet ni..

amani said...

beg saya biasa guna nombor 0, yang steel mcm dlm gambar tu..kalau nak lebih cepat, guna hook besar pun boleh:-)

selamat ber crochet ye akak~ cayok2!! akak pun creative sgt!! pandai jahit beg comel2~

Da Lovely Made said...

akak dah lame tak bercrochet..hehehe...bukan ape,crochet ni kan memerlukan kesabaran yg tinggi utk disiapkan.tapi kadang2 tu datang idea, buat jugak lar.so far lebih suke menjahit n felting je.hehehe...

amani said...

saya pun baru nak cuba2 felt..best jugak..jahit pun suka, tapi masih belum mahir..hehe


a ah crochet kena byk sabar..kalau ngadap lama2 sgt pun, boleh juling jadinye..:-)

Da Lovely Made said...

tau takpe..hehehe.
takpe multi kan skill yang ade.nanti bleh blajo2 jahit beg gune fabric plak.

amani said...

insyaAllah, niat tu ada, nanti bila2 nak try jugak jahit bag sendiri~

Yaati Nor said...

Salam kenal amani..akak baru belaja crochet..nak cari sarung hook.penah tgk tp cari2 tak jumpa2.idea awak guna getah tu menatik jugak..jemput la dtg blog akak yek

amani said...

hehe..mula2 saya guna getah je, tapi bila lama2, rasa sakit jugak tangan...saya balut guna kain perca je kak...hehehehhe

tq singgah blog saya ni kak, selamat mengait~

linea84 said...

sy br nk blaja blk crochet ni.. sbb ntah camne leh tetibe minat sgt2 plk ni.. hehe..

dl ada blaja ngan mak tp satu projek pn xsmpai suku siapnye..

saya kompius la ngan perkataan gauge tu.. leh explain x?

u nk smbg study kt health campus kan? bk la klas crochet kt cni.. plezz..

amani said...

gauge ni ratio bilangan stitch/row kepada inch. Penting untuk dapatkan saiz yang betul, especially untuk wearable product..

Kadang2 kita pakai yarn dan hook yang berbeza dari pattern yg kita refer, jadi penting untuk kita cek gauge supaya hasil kait nanti smaa besar macam paten tu:-)

a ah insyaAllah nak sambung belajar kat usm kubang kerian.

adoii my mom baru pesan jgn bwk benang dan jarum masa study.. nanti kite tgk dulu mcm mane ye...:-)

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...